26. listopadu 2006

Picking the University

Minulé úterý jsme ještě s bandou lidí z ročníku byli na dni otevřených dveří na FELu. Předtím jsme se ještě zastavili na dvacet minut ve škole napsat si testík z matiky -> pwned. Pak jsme nasedli do auta a jeli na Karlák. Jaká to chyba. Město totálně zasekaný, takže jsme ten kousek jeli něco přes půl hodiny a pak jsme ještě asi další půlhodinu zoufale hledali parkovací flek. No povedlo se a my jsme se vydali do budovy FELu. Po menších peripetiích jsme se nechali strhnout davem na prohlídku katedry řídící techniky. Tam nic moc, pouštěli nám agitační video, na kterém obě dvě holky které tam studují figurovali tak často, až se skoro zdálo, že je poměr pohlaví půl napůl. Dobrý pokus :) Ještě jsme tam potkali martina, našeho trumeťáka, který vážně uvažuje o řídící technice a Honzu "Kozu", nového kytaristu Los Cojones, který nevim co chce..
Pak jsme se konečně trefili na katedru počítačů, která nás zajímala nejvíc. Nejvíc dobrý byly dvě věci. Zaprvé v multimediálná laboratoři nám ukazovali jak pomocí nějakého grafického prográmku udělali souboj se světelnými meči jako vystřižený ze SW. A druhá věc byly neuronové sítě, jejichž pomocí se dá naprogramovat opravdová umělá inteligence. Ukazovali nám tak naprosto výbornou hru, Nero, ve která se snoubí technologie neuronových sítí s genetickými algoritmy. Výsledkem je hra, kde cvičíte svoji vlastní armádu vojáčků. Ze začátku jsou hloupí a nic neumí. Vy jim dáte určité priority za které jsou odměněni a ti, kteří je splní přežijí a další generace vojáčků získá jejich neurovnovou strukturu. Takto "vyšlechtíte" svoji armádu, která se dá poté otestovat na bojišti buď proti CPU nebo proti armádě vašeho kamaráda přes multiplayer. Hra je open-source, takže si jí můžete všichni bez obav stáhnout. Doporučuju! Hned další den jsme měli ve škole prográmko, na němž nám Kyrián oznámil že je to poslední hodina před Vánoci, že pak někam jede a že si teda můžeme dělat co chceme. Hádejte, co jsme dělali? Ano, správně šlechtili a bojovali :)) Vyownil jsem Jerzyho asi 4:0, bwahaha :)

Ale abych se vrátil k původnímu topicu, tak druhá a asi poslední škola, o které uvažuju je FJFI, taktéž součást ČVUT. Proto mě potěšilo, když na páteční fyziku zavítala sleěna studentka z této fakulty a začala agitovat :) Nevim jestli by mě přesvědčila, kdybych tam předtím jít nechtěl, ale takhle mě utvrdila v tom že bych to rád zkusil. Takže celkově to zatim vidím tak, že dám přihlášku na oboje a když poseru zkoušky na FEL, tak jdu na FJFI (berou bez zkoušek). A když mě vezmou na FEL tak půjdu tam, přece jen jaderná fyzika je mi trošku vzdálenější než počítače :)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dej se k nám na matiku na MFF :-)) K počítačům se tam dostaneš, a holek tady do prváku nastupovalo skoro 30 procent. Pak se to teda kvůli tomu prográmku lehce pokazilo, ale určitě menší zlo, než ČVUT :-))

Anonymní řekl(a)...

Aspon ze tendle kluk vi co chce .) A ja du hrat a trenovat AI .))